Gemeente Steenokkerzeel

Klimaatactieplan

Burgemeesterconvenant

Steenokkerzeel engageerde zich in 2014 voor het Burgemeestersconvenant 2020. De gemeenteraad keurde op 28 januari 2016 een eerste gemeentelijk klimaatactieplan goed. Doelstelling: 20% minder CO2 uitstoten tegen 2020.

Op 10 december 2020 hernieuwde Steenokkerzeel haar engagement en ondertekende de toetreding tot het nieuwe Burgemeestersconvenant 2030.  Daarmee verbindt de gemeente zich er toe om, samen met 10.000 andere Europese gemeenten:

  • de CO2-uitstoot op ons grondgebied tegen 2030 met 40% te verminderen
  • de veerkracht van onze leefomgeving te verhogen, zodat we beter voorbereid zijn op de gevolg hitte, droogte en extreme neerslag.

Ambitieuze doelstellingen, inderdaad! Om onze gemeente leefbaar te houden is dit absoluut noodzakelijk.

Klimaatactieplan

Dit engagement werd concreet gemaakt in het klimaatactieplan, dat de gemeente i.s.m. met de provincie heeft uitgewerkt. Het klimaatactieplan werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 15 december 2022.

In dit plan staan concrete acties en maatregelen om de uitstoot te doen dalen op vlak van energie, mobiliteit, gebouwen, industrie, landbouw, …. (dit is mitigatie – terugdringen van de uitstoot zodat de klimaatopwarming niet versterkt wordt)

Naast het verminderen van de uitstoot, moeten we ook werk maken van klimaatadaptatie: dit wil zeggen dat we onze leefomgeving veerkrachtiger maken tegen de 3 klimaateffecten die we nu al voelen, nl de toename van hitte, droogte en wateroverlast. We moeten het openbaar domein, maar ook onze tuinen en huizen, veel groener gaan inrichten met bomen, geveltuinen, groendaken, … edm. Want groen zorgt voor verkoeling d.m.v. schaduw en verdamping. Tegelijk moet overbodige verharding verwijderd worden, zodat hemelwater de kans krijgt om in de bodem de dringen en door te sijpelen naar de grondwatertafel.

Steenokkerzeel kent een hoge verhardingsgraad (zelfs zonder het aandeel van de luchthaven), en daardoor gaat er veel hemelwater verloren via de riolering en blijft de hitte op hete dagen langer hangen.

Als aanvulling op het klimaatactieplan is er de jaarlijkse projectoproep #182030. Inwoners, organisaties en bedrijven kunnen klimaatprojecten indienen en steun krijgen van de gemeente onder de vorm van een subsidie, communicatie via de gemeentelijke kanalen en materiaal waar de gemeente over beschikt. Lees er hier meer over.