Gemeente Steenokkerzeel

Klimaatbestendige tuin

Het klimaat verandert. Meer en meer wisselen lange hete droge periodes af met periodes van korte en hevige regenval. Tegelijk brengen onze dichtbevolkte en verstedelijkte gebieden alsmaar meer verhardingen mee. Waardoor het regenwater moeilijk de grond indringt. Met hitte, verdroging en wateroverlast als gekende gevolgen. Dus moeten we met z’n allen ontharden. Ook in onze (voor)tuinen.

Gebruik verhardingen alleen op plaatsen waar ze nodig zijn om voeten proper te houden of om met de wagen over te rijden of te parkeren. En vervang ze door groen. Want groene, zachte bodems en de juiste bomen, struiken en planten op de juiste plaatsen houden niet alleen het regenwater vast, maar zorgen ook voor meer comfort voor vogels, vlinders, bijen … en jezelf door het verkoelende effect. Waar verharding toch nodig is, kies je voor tegels met brede voegen, stapstenen, kiezel of een houten plankenpad op een waterdoorlatende fundering van bijvoorbeeld gebroken puin.

Wil je hiertoe bijdragen door de aanleg van een geveltuin, maar vraag eerst de toelating.

Of kies voor blauw en buffer het regenwater in je tuin. Koppel je regenpijp af en maak gebruik van het natuurlijk reliëf in je tuin om bijvoorbeeld een wadi of een natuurlijke poel aan te leggen.

Met al het groen en blauw in onze (voor)tuinen creëren we een natuurlijk airco effect.

(Ver)bouw je je huis? Dan is een regenwaterput, waarvan de overloop niet naar de riolering mag, verplicht. Maar ook als je niet bouwt, is bijvoorbeeld een regenton een goede oplossing om regenwater op te vangen. Je hebt ze tegenwoordig in alle maten, kleuren en modellen, voor elke tuin wat wils. Met het opgevangen water giet je de planten tijdens droge periodes.

Wil je actie ondernemen, maar weet je niet waar te beginnen? ‘Leve de tuin. Volop genieten van jouw stukje groen’ is een campagne van de provincie Vlaams-Brabant. Enthousiaste tuinexperten helpen je graag verder. Op de website kan je heel wat folders volgens thema raadplegen: www.vlaamsbrabant.be/levedetuin