Gemeente Steenokkerzeel

Subsidie voor groendaken en ontharding

Het weer in Vlaanderen wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Steeds vaker krijgen we te maken met hittestress en wateroverlast. Dat komt grotendeels omdat Vlaanderen sterk versteend is. Het is zelfs een van de meest verharde regio’s van Europa. Na een warme dag koelen die stenen niet snel af. En wanneer het regent, laten ze geen water door.

Daarom wordt het de komende jaren belangrijk om zowel openbaar als privaat domein klimaatbestendiger te gaan inrichten; dit doen we door verharding tot een noodzakelijk minimum te beperken, zodat water in de grond kan dringen, en door meer groen aan te planten.

Daarom heeft de gemeente 2 subsidies uitgewerkt.

Subsidie groendaken

Groendaken worden meer en meer toegepast bij nieuwbouw en renovatie. Het klassieke groendak bestaat uit sedumplanten. Het heeft een dun substraat van 6 cm. Je kan het aanleggen op daken met een helling tot 45°, zolang het draagvermogen voldoende is. Groendaken hebben een bufferende werking, ze zorgen ervoor dat een deel van het hemelwater dat op je dak valt, vastgehouden wordt en terug verdampt. Ze houden gemiddeld 40% van het hemelwater weg van de riolering, zo helpen ze mee de piekafvoer bij zware buien af te vlakken. Een groendak zorgt bovendien voor extra isolatie tegen koude én hitte. Omdat ze de omgevingstemperatuur verlagen, verhogen ze ook het rendement van zonnepanelen met wel 15%.

De gewestelijke hemelwaterverordening beloont het plaatsen van een groendak door het versoepelen van de andere verplichtingen m.b.t. infiltratie en buffering. Gebouwen die volledig voorzien zijn van een groendak moeten geen regenwaterput plaatsen. Sluit je deze afvoer toch aan op een regenwaterput, gebruik dan een actiefkoolfilter om de kleur te corrigeren en de organische vervuiling te beperken.

Bij groendaken met een oppervlakte van minimaal 6 m² subsidieert de gemeente 25% van de gemaakte kosten (incl BTW), tot max €1000.

Vraag je subsidie aan

Subsidie ontharding

Opritten en voortuinen zijn vaak overmatig verhard. Daardoor kan hemelwater niet infiltreren in de ondergrond. Dergelijke verharding versterkt bovendien het hitte-effect in de zomer. Harde materialen slaan overdag warmte op en geven dit ’s nachts opnieuw af aan de omgeving. Daardoor blijft het ook ’s nachts behoorlijk warm waardoor we niet goed kunnen ventileren.

Gelukkig kan het ook anders!

Bij een oprit kan je bijvoorbeeld enkel de rijsporen verharden en de rest ingroenen met gras of met een scala aan laagblijvende bodembedekkers (bv kruiptijm, loopkamille, …) , dat noemen ze een “karrenspoor”.

In de voortuin kan je er voor kiezen om enkel de looplijnen uit te voeren in bijvoorbeeld waterdoorlatende verharding, en de rest op te vullen met je favoriete planten. Met de plantenzoeker van Velt kies je de juiste plant op de juiste plek: https://plantenzoeker.velt.nu/ 

Vanaf 6 m² ontharding kom je in aanmerking voor subsidie, die bedraagt 25% van de gemaakte kosten (incl BTW), tot max €600.

Vraag je subsidie aan

Premies Fluvius voor hemelwaterputten, infiltratie en gescheiden afvoer

Bij Fluvius kan je terecht voor premies voor hemelwaterputten, infiltratie en gescheiden afvoer, lees er hier meer over: https://www.steenokkerzeel.be/nieuw-subsidiereglement-bufferen-infiltreren-en-hergebruiken-van-hemelwater